14 juli 2022

Door corona-achterstand en tekort aan orthodontisten

Tot anderhalf jaar wachten voor een beugel!

De wachtlijsten voor tandheelkundige ingrepen zijn abnormaal lang geworden. 
En de beroepsvereniging ziet weinig beterschap in de eerste tien jaar.

Wie een beugel wil, zal geduld moeten hebben. De wachttijd loopt namelijk op tot anderhalf jaar, en soms zelfs meer.  Dat is een gevolg van corona en van een tekort aan orthodontisten.  Er snel bij zijn is de boodschap, want de ziekenkas betaalt beugels na het vijftiende levensjaar niet terug. 

De wachtlijsten voor tandheelkundige ingrepen zijn sinds corona abnormaal lang geworden.  En het probleem raakt niet meteen opgelost, want er is een tekort aan orthodontisten.  Ook die beroepsgroep vergrijst en de aanzienlijke uitstroom van gepensioneerden wordt niet voldoende gecompenseerd door de instroom van starters.  

Volgens Jean-Louis Hanssens, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Nederlandstalige Orthodontisten, studeren er elk jaar vier nieuwe orthodontisten te weinig af.  Op tien jaar zijn dat er dus veertig.  Dat de opleiding tien jaar duurt, maakt ze ook niet bijzonder populair.  Er zijn ook te weinig opleidingscentra en - alle orthodontisten zijn overbelast - ook niet genoeg lesgevers. 
Tot 2018 was er ook nog eens een strenge numerus clausus voor tandartsstudenten, die laat zich voor orthodontisten nog voelen tot 2028.  Bovendien is de vraag naar orthodontie de voorbije jaren gestegen. Dat is vooral een gevolg van sensibiliseringscampagnes voor tandhygiëne, en misschien ook wel van mode, al willen orthodontisten dat niet bevestigen. 
"Af en toe krijgen we ouders met jonge patiënten over de vloer bij wie een ingreep enkel een esthetisch voordeel oplevert" zegt Hanssens, "maar dat zeggen we dan ook heel duidelijk. De keuze is dan aan hen." In dat geval moet er sinds januari van dit jaar ook 21 procent BTW extra betaald worden.

Medisch noodzaak
Lange tijd bestond er wetenschappelijke discussie of het rechtzetten van tanden wel altijd nodig was, maar die is stilaan gaan liggen. "Strikt gezien is een behandeling maar in een paar gevallen medisch noodzakelijk - bijvoorbeeld bij een serieuze overbeet of een gespleten verhemelte - maar op langere termijn kunnen we veel problemen vermijden en het aantal bezoeken aan de tandarts terugdringen", zegt Guy Willems, professor en hoofd van de dienst tandheelkunde van UZ Leuven. Volgens Hanssens kan dat ook met cijfers bewezen worden. "Het RIZIV heeft aangetoond dat het aantal mensen dat een kunstgebit nodig heeft, de voorbije jaren is gedaald. Dat is een gevolg van betere hygiëne, en van orthodontie."
"Een gebit waarvan de tanden goed op elkaar passen en goed aansluiten, is makkelijker te onderhouden en heeft minder last van overbelasting en slijtage", zegt professor Willems nog. "Maar het puur esthetische aspect mag je niet onderschatten. In sommige gevallen kan een lelijk gebit echt tot psychologische problemen leiden."
Een beugel kost ouders die geen aanvullende verzekering hebben - na terugbetaling van de ziekenkas - nog altijd tot 1.500 euro.  Zijn rechte tanden een statussymbool geworden? Volgens professor Willems niet. "Wij hebben patiënten uit alle lagen van de bevolking."

Bron: De Morgen