Uitneembare prothese


Ontbreken er meerdere tanden? Dan kan een uitneembare prothese in sommige gevallen een optie of een noodzaak zijn. 

Wanneer meerdere tanden ontbreken, kan een uitneembare prothese soms een optie of een noodzaak zijn. Daarbij zijn er meerdere mogelijkheden, zoals een partiële prothese, een volledige prothese of een overkappingsprothese. 

Partiële of volledige prothese

Een partiële prothese laat toe om slechts enkele ontbrekende tanden te vervangen en zo dagelijkse ongemakken te verhelpen, zoals problemen bij het kauwen of spreken. Ook kan een partiële prothese het uiterlijk van het gebit verbeteren. Bij een volledige uitneembare prothese worden alle tanden vervangen. 

Overkappingsprothese

Een overkappingsprothese of klikgebit is een uitneembare prothese die steunt op resterende wortels of implantaten. Dit geeft de prothese extra houvast en vergroot het comfort. Meestal zijn in de onderkaak slechts 2 of 3 implantaten nodig, en in de bovenkaakt 4 tot 6. Nadat de implantaten voldoende vastgegroeid zijn, kan het klikgebit geplaatst worden. 

Voordelen van een uitneembare prothese 

Een uitneembare prothese vraagt enige aanpassing van de patiënt bij het kauwen en spreken. Daartegenover staat dat het kunstgebit eenvoudig te reinigen is, dat het makkelijk te combineren is met de eigen tanden en dat het kan bijdragen tot een mooiere glimlach.