Orthodontie


Een verbetering van de stand van uw tanden helpt u aan een mooiere glimlach, maar kan ook bijdragen aan een gezonder gebit. 

Stoort u zich aan de positie van uw tanden? Dan is een orthodontische behandeling de oplossing. Hierbij worden de tanden (opnieuw) rechtgezet. Dit bezorgt u niet alleen een mooiere glimlach, maar kan ook om medische redenen aanbevolen zijn. 

Mogelijke behandelingen

Een orthodontist verbetert niet alleen de stand van de tanden, maar pakt in complexe gevallen ook de boven- of onderkaak aan. Hierbij zijn meerdere technieken mogelijk, van (grijze of witte) blokjes tot uitneembare beugels of aligners (invisalign), binnenbeugels en botschroeven. Ook bij volwassenen worden deze behandelingen toegepast, al is het op latere leeftijd iets moeilijker om de kaakstand nog te wijzigen. In specifieke gevallen is een osteotomie van de kaak (kaakcorrectie) of chirurgie aangewezen. 

Medische voordelen

Wanneer de tanden netjes op een rij staan, brengt dit ook medische voordelen met zich mee. Het gebit zal bijvoorbeeld veel makkelijker te poetsen zijn. Ook kan verdere traumatische slijtage van de tanden als gevolg van een verkeerde beet worden stopgezet. In bijzondere gevallen kan orthodontie zelfs spraakafwijkingen (bv. slissen) of kaakgewrichtsproblemen verbeteren. 

Orthodontie bij kinderen

Het mooie resultaat van een orthodontische behandeling zal bij een goede aanpak en de medewerking van de patiënt levenslang blijven. De behandeling start best al tussen 11 en 14 jaar, al zijn ook volwassenen op elke leeftijd prima te behandelen. Indien de aanvraag gebeurt voor de leeftijd van 15 jaar, kan u genieten van een terugbetaling van het ziekenfonds. Ook bij kinderen jonger dan 9 jaar komt de mutualiteit tegemoet in de kosten voor een vroegtijdige orthodontische behandeling. 

Wordt uitgevoerd door: