Parodontologie


Ontstoken tandvlees kan op termijn verregaande gevolgen hebben voor uw tanden. Dankzij tijdige controles houdt u uw gebit in goede staat. 

Heel wat mensen krijgen ooit te maken met ontstoken tandvlees. Wordt deze ontsteking niet behandeld, dan kan dit grote gevolgen hebben voor uw gebit. 

Wanneer is tandvlees ontstoken? 

Gezond tandvlees heeft een rozige kleur, voelt stevig aan en omsluit de tanden en kiezen volledig. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Mogelijk gaat het tandvlees ook bloeden. Een tandvleesontsteking wordt ook wel 'gingivitis' genoemd en kan ertoe leiden dat het tandvlees op termijn terugtrekt. 

Ontsteking van het kaakbot

Wanneer een tandvleesontsteking niet behandeld wordt, kan dit het onderliggende kaakbot beschadigen. We spreken dan van parodontitis. Als het kaakbot beschadigd is, kan dit in een vergevorderd stadium tot losstaande tanden leiden en blootliggende, gevoelige wortels. In ernstige gevallen kan de patiënt ook tanden verliezen. In dat geval kunnen implantaten een oplossing bieden. 

Behandelingsplan op maat

De paradontoloog maakt een pocketstatus en stelt een behandelingsplan op maat voor. Dit omvat doorgaans een reiniging tot onder de tandvleesrand, zodat het tandvlees zich opnieuw aan de tand kan hechten. Verloren kaakbot groeit echter niet meer aan. Regelmatige controles en nazorg zijn dan ook belangrijke voorwaarden om de tanden te behouden. 

Wordt uitgevoerd door: