TMJ - Kaakgewrichtsklachten


Klemmen, knarsen en tanden die niet correct op elkaar passen, kunnen het kaakgewricht overbelasten. Dit kan zich uiten in meerdere klachten

Kaakgewrichtsklachten, ook wel bekend als TMJ, omvatten alle klachten die we in verband kunnen brengen met het kaakgewricht of de kauwspieren. In sommige gevallen zijn de klachten te wijten aan tanden die niet goed op elkaar passen. 

Wat is het kaakgewricht?

Het kaakgewricht bevindt zich net voor het oor en bestaat uit een kaakdopje en een kaakkom met daartussen een kraakbeenschijf. Deze schijf dient als stootkussen om de kauwkrachten op te vangen en zorgt voor het openen van de mond. De kauwspieren zorgen op hun beurt voor de bewegingen als kauwen, slikken en praten. 

Klachten en oorzaken

Bij problemen met het kaakgewricht of de kauwspieren kunnen patiënten last hebben van een knappend of krakend kaakgewricht, pijnlijke of vermoeide kauwspieren en overgevoelige tanden. Ook hoofd-, nek en rugpijn komen voor. Mogelijke oorzaken zijn stress en het klemmen of knarsen van de tanden. 

Behandeling

Voor een correcte behandeling is het belangrijk om de juiste oorzaak van de klachten te achterhalen. Wanneer de problemen te maken hebben met een slechte positie van het gebit, kan een op maat gemaakte splint een oplossing bieden. Indien nodig wordt het behandelingsplan in samenspraak met de podoloog, chiropractor of osteopaat opgesteld. 

Wordt uitgevoerd door: