Endodontie


Last van pijnscheuten? Mogelijk kampt u met een ontstoken of afgestorven zenuw. Ontzenuwing kan daarbij helpen. 

Een gevolg van cariës, barstjes of andere schade aan een tand kan zijn dat de onderliggende zenuw aangetast of afgestorven is. In dat geval is een wortelkanaalbehandeling of ontzenuwing de aangewezen behandeling. 

Wat is een wortelkanaalbehandeling? 

In alle tanden zit levend weefsel (pulpa), waaronder zenuwen en bloedvaten. Dit weefsel kan om verschillende redenen ontstoken raken. Dit proces is onomkeerbaar: de enige mogelijke behandeling is om het weefsel weg te halen. Om de pijn te verlichten zal de endodontoloog de zenuw dan ook verwijderen. Zo kunnen verdere ontstekingen ook vermeden worden. 

Welke klachten zijn er? 

Een eerste signaal van een mogelijke ontsteking is vaak mild en van korte duur. De tanden zijn bijvoorbeeld gevoelig bij het drinken van warme of koude dranken. Ook kan u pijn ervaren bij het kauwen, of een constant aanwezige kiespijn. In een verder gevorderd stadium van de ontsteking kan er zwelling of koorts optreden. 

Hoe verloopt een ontzenuwing? 

Een ontzenuwing kan doorgaans pijnloos plaatsvinden. De wortelkanalen worden eerst grondig gereinigd en nadien hermetisch afgesloten. De behandeling wordt uitgevoerd onder rubberdam en met behulp van een microscoop. Enkel bij een hevige ontsteking wordt de pijn eerst gestild met aangepaste medicatie