12 september 2019

Amper één kind op twee gaat langs bij tandarts

Slechts 53 procent van de Vlaamse kinderen ging in 2018 langs bij de tandarts voor een preventief tandonderzoek. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM).

De drempel om naar de tandarts te gaan, is nog groter voor kinderen tussen vijf en veertien jaar uit kwetsbare gezinnen. Slechts 39 procent van hen nam in 2018 in de tandartsstoel plaats. Nochtans raden experts kinderen aan om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. 

Voorts blijkt ook dat één kind op de vijf in 2018 minstens één gaatje moest laten vullen. Bij 8 procent moest minstens één tand getrokken worden.

Tandenpoetslied

In tien jaar tijd is er amper een verbetering, zegt het ziekenfonds. “We moeten nog meer inspanningen leveren om kinderen bij de tandarts te krijgen”, zegt CM-gezondheidsexperte Elke Ghyllebert.  Om kinderen aan te moedigen hun tanden te poetsen, krijgen alle CM-leden van zes jaar, zo’n 35.000 in totaal, de komende dagen een sticker in de bus met daarop een QR-code waarmee ze een tandenpoetslied kunnen opstarten.  De CM raadt aan om de sticker in de badkamer op de spiegel te plakken, zodat kinderen het niet vergeten. 

Maar 'ook scholen spelen hier een grote rol, want het is belangrijk dat we alle kinderen bereiken”, zegt Ghyllebert.  De CM heeft een educatief project voor scholen met opdrachten voor het eerste, tweede en derde leerjaar.

Bron: De Standaard 10/09/2019