Preventie


Regelmatige gebitscontroles en een goede mondhygiëne resulteren in een functioneel gebit en een mooie glimlach.

Een verzorgd gebit maakt deel uit van een gezond lichaam. Eventuele tandproblemen worden in een vroegtijdig stadium onderkend zodat lastige behandelingen vermeden kunnen worden.


Diagnose via röntgenbeelden

Röntgenbeelden zijn onontbeerlijk bij het stellen van diagnoses. Deze beelden brengen beginnende cariës, oude vullingen, ontstekingen of botafbraak aan het licht.

Een orthopantomogram (OPG) levert een overzicht van het gebit, aangewezen bij het wisselen van tanden, wijsheidstandenproblematiek, ontstekingen en kaakgewrichtproblemen.


Tandsteenreiniging

De tandarts geeft de patiënt met een gebrekkige mondhygiëne poetsinstructies en aanvullende tips. Een profylaxe of tandreiniging verwijdert tandplak en tandsteen. Dit is essentieel om cariës, gingivitis (tandvleesontstekingen) en parodontitis (ontsteking van het kaakbot met mogelijk verlies van tanden als gevolg) te voorkomen. Patiënten met deze laatste aandoening verwijzen we naar Wouter Peeters, onze parodontoloog.


Cariës of beginnende gaatjes

Beginnende gaatjes kunnen heel voorzichtig en zonder verdoving met de laser behandelen. Het wegwerken van cariës en het vervangen van grijze vullingen gebeurt best onder rubberdam. Er wordt speciale aandacht besteed aan het sculpteren van een goede aansluitende onopvallende witte composiet vulling. Vooraf gaan we na of de zenuw reeds is aangetast of afgestorven. In dat geval zullen tandartsen Emmanuel De Winter, Baptist Tack, Thibault Vlaminck of Andreia Morais onder rubberdam, en indien nodig onder microscoop, de tand ontzenuwen.

Kindertandheelkunde - beugels of blokjes

Kinderen verdienen uiteraard speciale aandacht. Wij raden de ouders van schoolrijpe kleuters aan met die kinderen langs te komen voor een eerste kennismaking met de tandarts om op die manier de vertrouwensrelatie op te bouwen. Behalve cariës wordt dan de tandenstand in de gaten gehouden en waar nodig en gewenst komt Inès Linto, onze orthodontist, tussen om correcties aan te brengen met behulp van beugels of blokjes.


Slijtage van de tanden

Bij gebitsslijtage of ontbrekende tanden voeren tandartsen Philippe Dochy en Nathalie Delava een uitvoerige studie uit en worden verschillende mogelijkheden vrijblijvend toegelicht zodat de patiënt kan uitmaken wat de beste oplossing is.

Meer details vindt u terug onder de rubrieken prothetiek, estetiek en implantologie